Modra kapusta, mimo swojej fioletowej barwy zwana również czerwoną, cieszy się w Polsce niesłabnącą popularnością. Niemal wszystkie regionalne kuchnie bazują na kolorowych surówkach z kapustą w roli głównej. Niestety, moda na posiłki się zmienia, a co za tym idzie, coraz więcej osób zapomina o pozytywnych właściwościach tego wyjątkowego warzywa.
Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Czerwona kapusta przywędrowała do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Znane od starożytności warzywo pełniło kluczową rolę w kuchni starożytnych Greków oraz Rzymian. Nic w tym dziwnego… Bogata w wartości odżywcze stanowi prawdziwą mieszankę najpotrzebniejszych nam witamin.
- Bogata w przeciwutleniacze – dokładnie w antocyjany chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie czerwonej kapusty spowalnia procesy starzenia się skóry i całego organizmu, a także hamuje procesy powstawania czy namnażania się komórek nowotworowych.
- Prawdziwa kopalnia minerałów – w czerwonej kapuście znajdziemy prawdziwą mieszanką ważnych dla organizmu minerałów. Warzywo to zawiera: magnez, sód, wapń, siarkę, potas, sód, fluor, cynk, miedź, żelazo, mangan, a także selen.
- Źródło błonnika – kobiety szczególnie dbające o linie wiedzą, jak ważny w codziennej diecie jest błonnik. Regularnie przyjmowany przyspiesza metabolizm i gwarantuje nam sylwetkę jak z okładki. Co więcej, czerwona kapusta poprawia trawienie.
- Nieoceniona w walce z anemią – duża ilość mikro- i makroelementów, a także witamin sprawia, że czerwona kapusta jest nieoceniona w walce z anemią. Dodatkowo, zawarte w niej związki ułatwiają wchłanianie składników odżywczych z innych warzyw.
- Zwalcza stres – w XXI wieku, w dobie szeroko pojętej globalizacji, życie w biegu jest czymś normalnym. Niestety, nierzadko odbija się to na naszym zdrowiu. Zawarte w czerwonej kapuście związki nie tylko łagodzą objawy stresu, ale również działają uspokajająco. Prezentowane warzywo zawiera laktukopikrynę, która wspomaga leczenie bezsenności.
- Wspomaga odporność organizmu – bogata w witaminy (B, D, E, K) i minerały czerwona kapusta obniża poziom złego cholesterolu, pozytywnie oddziałuję na pracę serca, a także wspomaga odporność organizmu.
- Doskonała przy diecie redukcyjnej – na bazie czerwonej kapusty można stworzyć wiele wyśmienitych dań. Warzywo to jest nieocenione przy diecie redukcyjnej – w 100 gramach kapusty znajdziemy bowiem tylko 31 kalorii.
- Łagodzi ból – okłady z liści czerwonej kapusty szybko łagodzą ból. Lekarze zalecają ich stosowanie w czasie stanów zapalnych piersi związanych m.in. z laktacją bądź karmieniem. Wystarczy obłożyć biust wcześniej zagotowanymi liśćmi kapusty, aby poczuć natychmiastową ulgę.
- Niezbędna w leczeniu wielu dolegliwości i chorób – wybuchowa mieszanka witamin, minerałów i innych pozytywnych związków sprzyja leczeniu wielu uciążliwych dolegliwości i chorób np. nerek bądź stawów.
- Poprawia funkcje wzrokowe – czerwona kapusta nie tylko oddziałuje na zmysł wzroku, ale również chroni siatkówkę oka przed negatywnym działaniem promieni słonecznych.