Witaminy i minerały w czasie ciąży – dieta kobiet ciężarnych

Witaminy i minerały w czasie ciąży – dieta kobiet ciężarnych

Zarówno kobiety ciężarne jak i matki karmiące muszą liczyć się z niedoborem kluczowych zarówno dla siebie jak i dziecka witamin oraz minerałów. Jod, żelazo, DHA, witamina D3 i oczywiście kwas foliowy – w ciąży szczególnie ważna jest dodatkowa suplementacja. Pamiętajmy jednak, że nawet preparaty witaminowe winny być spożywane pod czujnym okiem lekarza.

Szybkie zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie kobiety w okresie ciąży wymagają ściśle określonej dawki zarówno kalorii jak i witamin oraz minerałów. Dostarczanie odpowiedniej ilości wysokiej jakości mikro- i makroskładników ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Istnieje szereg produktów, które mogą negatywnie wpływać na płód. Dieta kobiety w ciąży winna być pozbawiona dań przetworzonych i fast-foodów. Kluczem do zdrowia malucha są witaminy i minerały:

  • JOD – pierwiastek wchodzący w skład hormonów tarczycy odpowiada za prawidłowy rozwój płodu oraz zróżnicowanie się neuronów. Jego niedobór może przełożyć się na opóźnienie umysłowe bądź opóźnienie psychoruchowe dziecka. WHO zaleca spożycie jodu w ciąży na poziomie 220-250 mcg.
  • KWAS DHA – DHA, czyli wielonienasycony tłuszczowy kwas dokozaheksanowy warunkuje prawidłowy rozwój mózgu oraz układu nerwowego dziecka. DHA należy do grupy kwasów omega-3. Zaleca się spożywanie go w dawce 600 mg na dobę. Ponadto, suplementacja DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy alergicznej o blisko 90 proc.
  • WITAMINA D – „tyle radości dla mocnych kości”. Któż z nas nie pamięta tej reklamy. Witamina D oddziałuje na przyrost gęstości mineralnej kości. Braki w suplementacji witaminy D w czasie ciąży, objawiają się częstszymi złamaniami u dzieci w wieku kilku, kilkunastu lat. Dodatkowo, witamina D ogranicza ryzyko wystąpienia astmy, kataru siennego i dolegliwości układu oddechowego maluchów do lat 5. Podaż witaminy D winna wynosić 2000 IU/dobę.
  • KWAS FOLIOWY – suplementacja folianami winna rozpocząć się już na początku ciąży, najpóźniej zaś trzy miesiące przed poczęciem. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej. Suplementacja nie powinna przekraczać 400 mcg/dobę.
  • ŻELAZO – pierwiastek ten odpowiada m.in. za prawidłowy poziom hemoglobiny u dziecka. Jego niedobór przekłada się poważnymi zaburzeniami behawioralnymi i poznawczymi. Zalecana dawka dla kobiety w ciąży to 30 mg/dobę zaś u matki karmiącej piersią 20 mg/dobę.